Inedit

Pericolele abuzului verbal despre care poate nu știai!

 

 

 

 

Cât de mult poate fi afectată persoana agresată verbal…

… Multe studii leagă abuzul fizic de efecte asupra creierului și comportamente violente de durată, dar relele tratamente verbale sau emoționale nu au primit aceeași atenție…

Se pare că mustrările, apostrofările, învinovățirile, țipetele, injuriile, jignirile, amenințările, ridiculizările și critica pot fi mult mai dăunătoare decât abuzul fizic și abuzul sexual, constată un studiu publicat în numărul din luna aprilie al revistei Harvard Mental Health Letter.

Raportul sugerează că atunci când abuzul verbal este sever și constant, creează un risc de tulburare de stres post-traumatic, același tip de cădere psihologică experimentată de trupele de luptă. Cercetarea pe care se bazează raportul subliniază faptul că majoritatea copiilor care sunt ținta frecventă a tratamentelor verbale agresive prezintă rate mai mari de agresiune fizică, delincvență și probleme sociale decât alți copii.

Trauma afectează creierul

Constatările unui studiu realizat cu ajutorul a 554 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani, au ridicat posibilitatea ca expunerile la agresiunea verbală să poată afecta dezvoltarea anumitor regiuni vulnerabile ale creierului la persoanele sensibile.

Date anterioare acestei cercetări au sugerat că nivelurile ridicate de hormoni de stres, asociate cu rele tratamente aplicate copilului, pot deteriora hipocampusul, care poate afecta la rândul său capacitatea oamenilor de a face față stresului mai târziu în viață.

Cu alte cuvinte, stresul timpuriu face creierul mai puțin rezistent la efectele stresului de mai târziu. Totuși, speranță există, întrucât creierul este un organ foarte „plastic“, fiind capabil să schimbe răspunsul la aceste experiențe. Poate că anumite cuvinte dure nu vor traumatiza copilul pe viață, dar agresiunea verbală frecventă ar putea fi la fel de nocivă precum violența fizică, astfel încât se recomandă evitarea ambelor forme.

Cum se comportă o persoană abuzată verbal?

– Este foarte sensibilă.

– Are o stimă de sine scăzută.

– Nu poate lua decizii de unul singur.

– De cele mai multe ori, acest tip de violență este aplicată pe ascuns, în condiții sigure pentru agresor.

– Deseori, agresorul nu este capabil să aprecieze munca persoanei agresate și îi va reproșa mereu ceva acesteia.

– Agresorii psihologici, de regulă, preferă ca persoanele din jurul lor să fie nefericite și, dacă nu, vor face ei astfel încât să fie.

– Acești agresori cred că au dreptate mereu și nu își recunosc niciodată vina.

– Victimele expuse în permanență unui astfel de tratament, încep să evite socializarea deoarece o asociază cu un comportament violent.

Tu ai întâlnit agresori psihologici? Ai fost o victimă a lor?

 

Sursa: Secretele
Categorii